Vägbeskrivningar till Täby

Om Täby

Täby är en tätort i Uppland. Det är en kommungränsöverskridande tätort, huvudsakligen belägen i Täby kommun, där den är centralort. Enebyberg i Danderyds kommun ingår i tätorten, liksom en mycket liten del av Sollentuna kommun. Täby kyrkby i den norra delen av Täby kommun ingår däremot inte. Täby är Sveriges 17:e största tätort med 58 593 invånare (2005).[1]

Täby är speciellt känt för galoppbanan Täby Galopp. Banan invigdes år 1960 och ersatte den tidigare banan Ulriksdal i Solna. I centrala Täby ligger också Täby centrum.

Ungefär halva Täby utgörs av enbostadshus. I ortens centrala delar finns ett flertal höga flerfamiljshus. En av dessa är Storstugan, ett av de högsta flerfamiljshusen i Sverige. Huset, som är utformat som en halvmåne, stod klart 1970 och har 16 våningar. Det består av 704 lägenheter. I Täby finns även Grindtorp som är ett av Sveriges längsta och största flerbostadshus. Grindtorp uppfördes 1963, har vunnit priser för sin unika arkitektur, som också har samma halvcirkelform. I närheten ligger Näsbydal, vars punkthus också fått pris för arkitekturen.

Källa: Wikipedia

Vägbeskrivningar till hela Sverige